Opmaat tot opleiding Psychoanalyticus (C.G. Jung) in Nederland

De Nederlandse Associatie voor Analytische Psychologie — de beroepsvereniging van Jungiaanse Psychoanalytici in Nederland — organiseert de komende twee jaar een serie seminars over de psychoanalyse gebaseerd op het werk van C.G. Jung. Deze serie seminars is mede bedoeld als een opmaat tot een mogelijke opleiding tot Jungiaans Psychoanalyticus in Nederland.

In Europa kennen bijna alle landen een gereguleerde opleiding. In Nederland is de situatie anders. Bijna alle psychoanalytici in Nederland hebben een Freudiaanse opleiding. Er is hier tot nu toe nog nooit een door de International Association for Analytical Psychology (IAAP) erkende Jungiaanse opleiding van de grond gekomen. De Nederlandse Associatie voor Analytische Psychologie (NAAP) is weliswaar lid van de IAAP maar haar leden hebben allemaal in het buitenland (België, Engeland, VS, en Zwitserland) een door de IAAP erkende opleiding gevolgd.

Er zijn en Nederland wel een paar niet erkende instituten die op een of andere manier zeggen op te leiden tot “Jungiaans Therapeut” of soortgelijke aanduidingen. Een paar jaar geleden heb ik een nogal verontwaardigd stukje geschreven over de risico’s van deze situatie. Zelf ben ik in Londen opgeleid. Dat was logistiek gezien ingewikkeld en kostbaar en daardoor niet voor iedereen weggelegd. Ik ben dan ook verheugd over het initiatief van de NAAP en denk dat dit een goede ontwikkeling is voor de positie van de Jungiaanse Psychoanalyse in Nederland. Meer informatie vindt u op de site van de NAAP.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s